Historie Westfriezen

Het jaar 1930 is in Westfriesland belangrijk geweest voor de voetbalsport. Daarvoor waren maar weinig bezig met voetbal in clubverband. De oudste club in deze regio is H.S.V.Sport opgericht in 1889. Daarna volgde Hollandia in 1898. Westfrisia volgde 15 jaar later, terwijl Always Forward in 1921 het licht zag. In 1930 kwamen de dorpen tot leven. Bijna ieder dorp richtte een voetbalvereniging op of probeerde dat althans. Zo ook in Zwaag. Aangezien de grote meerderheid van de inwoners van ons dorp katholiek was, werd het dus R.K.V.V. De Westfriezen. 

Aangezien het nu een omnivereniging is geworden en ook de geloofsovertuiging geen rol meer speelt, is het nu S.V. Westfriezen. De competitie stelde nog niet veel voor. Als katholieke vereniging had men zich aangemeld bij de R.K.D.H.V.B. (Rooms Katholieke Diocesaanse Hoornse Voetbalbond). Het eerste veld aan de Balkweide was blijkbaar vlak en groot genoeg. De familie Koeman verzorgde de wasgelegenheid. Omkleden deed men in het café "Het Grauwe Paard". Alles was compleet, het feest kon beginnen. Nog even terug naar dit belangrijke jaar, de geboorte van Westfriezen. Wie namen er het voortouw? In zulke gevallen waren de middenstanders belangrijk. Deze wisten de pen te hanteren, ze ontmoeten veel mensen, namelijk de klanten en wisten wat er leefde in de gemeenschap.

Zeker is dat Klaas Duives, Kees Bennis en de huisschilder Bizot tot de oprichters behoorden. Als vertegenwoordiger van de L.T.B. had ook P.P. Schipper een vinger in de pap. Mogelijk waren er nog anderen bij de oprichting betrokken. Vooral de heer Duives, in die tijd administrateur van de veiling B. en O., is belangrijk geweest. Hij was dan ook de eerste voorzitter en penningmeester van de vereniging. De start was dus op de Balkweide. Na twee jaar kreeg men een nieuw complex met twee kleedlokalen aan de Dorpsstraat waar nu het tennisveld is gelegen. In 1965 is het huidige complex "Het Krijt" in gebruik genomen.

Resultaten in de loop der jaren.

Tot het jaar 1940 werd er met wisselend succes gestreden. Men wist toen eenmaal te promoveren. Dat was in 1935. In de oorlogsjaren werd tot fusie besloten met de K.N.V.B.. De K(koninklijk) was natuurlijk taboe. Onze club werd toen ingedeeld in de 2e klasse afdeling N. Holland. In het voorjaar van 1942 promoveerde het 1e elftal naar de eerste klasse Afd. N. Holland. Twee jaar later werd wederom promotie gerealiseerd. Zo belandde men in de 4e klasse K.N.V.B.. In het laatste oorlogsjaar werd de competitie stil gelegd. In de na-oorlogse jaren wist men zich te handhaven in deze afdeling. Echter in 1951 en het jaar daarop werd er twee maal gedegradeerd. In 1955 volgde promotie. Het duurde echter 10 jaar voordat men weer naar de 4e klasse K.N.V.B. promoveerde. Dit was echter van korte duur. Slechts twee jaar wist men zich te handhaven. In 1972 werd men weer kampioen. Echter in die tussentijd was de hoofdklasse als overstap naar de K.N.V.B. 4e klasse ingesteld. Drie jaar later degradeerde men weer. Hoe kon dat met zulke sterke spelers? In 1977 werd men weer met overmacht kampioen en twee jaar later zat men weer in de afdeling van de K.N.V.B.. Het elftal was van dusdanige kwaliteit dat men rijp was voor de 3e klasse. Het ging echter niet door. In de rampjaren 1982 en 1983 verloor de club ongeveer een 20-tal eerste elftalspelers. Gevolg was twee achtereenvolgende degradaties.

Het 60-jarig bestaan werd weer met een promotie gevierd. Men wist zich echter slechts 3 jaar in de hoofdklasse te handhaven. In 1987 ging de lift weer omhoog via een kampioenschap. Het jaar daarop wist men met behulp van een periodetitel de 4e klasse weer te bereiken. Tot nu toe heeft men geen problemen met het niveau van deze afdeling. De aanvoer van jonge talentvolle spelers is groot. De jaren 90 brachten voorspoed bij de club. In 1993 moest eerst nog een degradatie verwerkt worden, maar daarna brak een periode van voorspoed aan. Er werd uiteindelijk via allerlei nacompetities promotie naar de hoofdklasse gerealiseerd en in 1995 werd de 4e klasse behaald en weer zes jaar later de derde klasse. Wat niemand echter verwachtte gebeurde. Via 5 “finalewedstrijden” in de nacompetitie kon promotie naar de tweede klasse worden afgedwongen en zo gebeurde het. Westfriezen speelde op haar 75e verjaardag in de tweede klasse, een fantastisch resultaat voor het dorpscluppie uit Zwaag. Ook in de tweede klasse deed Wetfriezen goede zaken. Er werd bovenin de ranglijst meegespeeld en zelfs de eerste klasse kwam in het vizier, zoals dat ook in het huidige seizoen weer het geval is. Ook vermeldenswaard zijn de resultaten van het tweede team. Al twee seizoenen draaien zij mee in de top van de ranglijst van de res. 1e klasse.

En zoals altijd wordt er weer met spanning gekeken naar de afloop van seizoen. Wat zal het seizoen 2006-2007 weer teweeg brengen? Wij zullen de resultaten weer aanvullen aan het einde van het lopende seizoen.

Lijst met voorzitters (algemeen bestuur) :

K. Duives K. van Diepen J. Pronk J. Slijkerman J. Wever J. Hoogland P. Buis K. Schipper J. Jong J. Schipper P. Schouten D. Bennis P. Besseling

Deel deze pagina:     

laatste nieuwsnieuws icoon

Hoofdsponsorhoofdsponsor icoon

Supersponsorsupersponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Topsponsorstopsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

Websponsorwebsponsor icoon

sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo sponsor logo

VVWFvrienden van westfriezen icoon

word ook vriend