WF wint van koploper SEW   |    6 - nov - 2018

Op een prachtige zonnige zondag mocht Westfriezen op bezoek bij koploper SEW. Een krenten in de pap wedstrijd, waar behalve krenten ook heel wat kaarten uitgedeeld zouden worden.
Kansjes waren er over en weer, maar aan echte kansen om de brilstand uit te gummen waren er niet. Met de rust stond het keurig 0-0.

De tweede helft vonden de kenners van beide partijen dat hun eigen club iets sterker was en beide hadden gelijk, tot kansen kwam het niet: even sterk dus!
Tot dat in de 72 -ste minuut SEW de 1-0 binnen wist te tikken. Toen werd het vuur hoog opgestookt in dit duel. Want waar SEW de armen in de lucht hief, was het de assistent-scheidsrechter die met zijn vlag omhoog stond. Buitenspel was geconstateerd en zo bleef het 0-0, maar het spel stond nu wel op de wagen. SEW heftig protesterend met een tweede gele kaart tot gevolg voor SEW-er Reuser en dus rood.
Westfriezen deed er nu twee schepjes werklust bij, waar SEW voor de sierlijke oplossing koos. Het nu gehanteerde kick-and-rush zorgde dat Westfriezen zowaar leuke kansen kreeg en uit één van die kansen kopte Wesley Mak in minuut 75 de "één-nul Westfriezen" binnen.
Het laatste kwartier zat vol hectiek, emotie, kaarten en meelevende supporters. Westfriezen marcheerde als geel-witte tijgers op sportpark De Dres in Nibbik. In het slotakkoord ging WF tot op het randje en die werklust leverde Westfriezen drie heerlijke punten op!

‘SEW, ik dacht het niet’

In de bloedstollende topper, tussen de nummer 1 en 2 van de ranglijst, heeft Westfriezen zich een goede dienst bewezen door 3 punten mee te nemen uit Nibbixwoud. In een wedstrijd waar Westfriezen het betere van het spel had, was het SEW dat op voorsprong kwam. Echter werd deze goal ongeldig verklaard door de leidsman in het oranje. Wesley Mak maakt een paar minuten later de 0-1 en kroont zich tot Matchwinner in ‘Nibbik’.

Westfriezen, dat zonder de geblesseerde Youri Akkerman, moest aantreden tegen SEW, kon weer beschikken over Kevin Weevers en Danilo Apreda, die beiden terugkeerde van een hamstringblessure. Aanvoerder Youri Akkerman zal echter tot de winterstop moeten toekijken met een kwetsuur aan zijn enkel. Wesley zakte een plekje terug, waardoor het spitsenduo gevormd werd door Max Broers en Roy Haarms.

In Nibbixwoud is het duidelijk dat SEW en Westfriezen beiden gekomen zijn om te winnen. SEW probeert veel via de linkerkant op te bouwen en zoekt de ruimte achter de verdediging van Westfriezen. Hierbij maken zij gebruik van de snelheid van Travis Reuser maar ook de diepgaande nummer 10, Jelle Knol. Daarnaast heeft SEW ook de topscoorder van de 3e klasse A in de gelederen. Het blijkt al vroeg in de wedstrijd dat hij maar weinig ruimte nodig heeft om tot een schot te komen. Een voorzet vanaf de linkerkant kan hij aannemen en op doel volleren, echter mist het de precisie om echt gevaarlijk te worden. De Zwaagse defensie staat echter zijn mannetje, waardoor er weinig wordt weggegeven in het eerste bedrijf. Zelf moet Westfriezen veel de lange bal hanteren omdat SEW het hoog vast zet. Omdat de tweede bal veelal gewonnen wordt door Westfriezen, kan het gemakkelijk voetballen op het middenveld en vanuit hier kansen creëren. Goede kansen voor Bart-Jan de Graaff, Max en Roy kunnen niet tot doelpunt gepromoveerd worden, waardoor Westfriezen de rust bereikt met de, spreekwoordelijke, brilstand nog op het bord.

In de tweede helft komt de wedstrijd pas echt los. Twee teams die tot het uiterste gaan om de wedstrijd binnen te slepen, met alles wat hiervoor nodig is. Westfriezen dat het betere van het spel heeft maar waar het ontbreekt aan de eindpass en SEW dat de betere kansen heeft maar deze krijgt door fouten in de Zwaagse formatie. Westfriezen komt bijna op voorsprong door een snelle vrije trap van Dave Beerepoot maar hij ziet zijn schot gekeerd worden door de Nibbikse goalie. De rebound is vervolgens niet aan Bart Overtoom a.k.a. Maarten Jan Martin besteed. Aan de andere kant is het SEW wat een één op één situatie niet kan afronden en een paar minuten later is het een schot van Roy Wenker dat op de lat beland. In deze fase komt Westfriezen goed weg.

De spanning op sportpark de Dres loopt alsmaar op, naar mate het langer nul-nul blijft. Er worden meer overtredingen gemaakt en de scheidsrechter voelt zich genoodzaakt om de KNVB wat meer te sponsoren. De spanning komt tot uitbarsting als SEW vanaf de zijkant op doel schiet en Stefan Punter de bal met een reflex naar de zijkant kan werken. Echter valt de bal voor de voeten van Martijn Doodeman, die de bal binnen kan schieten. De blauwhemden vieren hun goal maar de assistent-scheidsrechter staat met zijn vlag in de lucht. Na kort overleg waarin de assistent aangeeft dat de speler die de bal inschoot, zich in buitenspelpositie bevond, keurt de scheidsrechter de goal af. De leidt tot een orkaan aan protest bij alles wat SEW een warm hard toedraagt. De scheidsrechter blijft bij zijn beslissing en geeft, na herhaaldelijk protesteren, Reuser een tweede gele kaart, waardoor SEW met 10 man verder moet.

Westfriezen probeert de man meer situatie uit te spelen maar heeft moeite met de energie die SEW in de wedstrijd stopt. Zij blijven vol druk geven en laten daarmee zien een prima ploeg te hebben. Als de bal bij Danilo komt en deze zijn actie inzet, ziet Daan Karsten alleen een overtreding nog als oplossing om hem af te stoppen, vrije trap. Deze vrije trap wordt zo goed aangesneden, door de uitstekend spelende, Dave Beerepoot, dat Wesley de bal alleen nog maar hoeft aan te raken om de winnende binnen te knikken, 0-1. Westfriezen houdt vervolgens stand en overleeft de laatste ‘alles-of-niets’ voorzetten van de Nibbikkers en wint daarmee het duel in de top van de 3e klasse A.

Wat we wel weten is dat Westfriezen de 3 punten heeft meegenomen en de spanning daarmee terug brengt in de top van de competitie.

Volgende weekend een rustdag voor de mannen en daarmee kan er volop genoten worden van een pikketanisje in de Leut Tempel, waar de Prinsbekendmaking van carnavalsvereniging Het Masker plaats vindt. Echter speelt het tweede elftal een belangrijke wedstrijd om de districtsbeker, uit tegen KFC uit Koog aan de Zaan. Dus mocht u nog niets te doen hebben en toch even uit het huis wil, 11.30, Koog aan de Zaan. Be there.