Westfriezen vecht zich terug   |   28 - nov - 2018

Westfriezen toont veerkracht

Op bezoek in Spanbroek heeft Westfriezen twee gezichten laten zien. In de eerste helft is een inspiratieloos team te zien wat door een aantal persoonlijke fouten de rust in gaat met een 3-0 achterstand. In de tweede helft recht de ploeg van trainer Patrick Huisman de rug en komt het in een kwartier tijd terug tot 3-3. Met veel vechtlust wordt het het eindsignaal bereikt met een 4-5 overwinning.

Vooraf wordt in de bespreking vertelt over het scorend vermogen van de ploeg uit Spanbroek. Iedere wedstrijd maken zij een goal maar ook iedere wedstrijd krijgen zij de goals makkelijk tegen. Met gepaste voorzichtigheid begint Westfriezen aan de wedstrijd. De ploeg uit Zwaag heeft veel de bal maar kan dit niet omzetten in kansen. Daarentegen wordt VVS wel gevaarlijk uit de omschakeling. Een dieptepass vanuit het middenveld zorgt voor een 1-op-1 situatie met Punter. Deze kan de bal naar buiten werken met een goede redding. Hier is het de spits van VVS die in balbezit komt. Hij omspeelt Overtoom en schiet de bal, via het been van van Diepen, in het dak van het doel, 1-0. Westfriezen probeert de rust te behouden maar kan lastig druk houden in balverlies. De Wit-gele machine is overal een stap te laat. Hierdoor wederom een dieptepass op de snelle links midden van VVS. Punter is eerder bij de bal maar in zijn poging om de bal naar buiten de schieten, schiet hij onfortuinlijk tegen het VVS’er blok aan. Het is vervolgens voor hem een koud kunstje om de bal in het doel te schieten, 0-2. Er sluipt meer onrust in het team en de ene fout, na de andere fout wordt gemaakt. Zo ontstaat ook de 0-3. Ongelukkig uitverdedigen in de eigen 16 meter, zorgt voor balbezit van de aanvoerder van de Oranjehemden. Hij twijfelt niet en schiet de bal hard in de verre hoek. De, spreekwoordelijke, koppies gaan hangen en Westfriezen kan, behoudens een schot van Apreda die verwerkt wordt tot corner, niets tegenover zetten. Met de 0-3 achterstand op het bord gaan wij rusten.

In de rust wordt het elftal op zijn verantwoordelijkheden gewezen. De Graaff, Valk en Overtoom verlaten het veld voor respectievelijk Haarms, Broers en Deun. Westfriezen gaat met 4 aanvallers spelen om zodoende nog iets te forceren. Dit blijkt een uitstekend strijdplan. Achterin worden alle duels gewonnen en kan de bal snel naar de sterke voorhoede. Echter is het niet een aanvaller die de aansluitingstreffer maakt, maar middenveld Kevin Weevers. Hij schiet vanuit de tweede lijn knap in de linker bovenhoek, 3-1. Westfriezen blijft met vol overtuiging druk zetten op de defensie van VVS. Dit loont want 5 minuten later is het Apreda die met links hard kan uithalen. De bal is onhoudbaar voor de keeper, 3-2. Dit is het moment dat Westfriezen bloed ruikt en het gevoel heerst dat hier wat te halen valt. Een diepe bal op Roy Haarms, die hij goed aan neemt en vervolgens met links knap binnen schiet, 3-3. Dit alles gebeurt in een tijdsbestek van 15 minuten. Maar ook na de gelijkmaker blijft Westfriezen het spel maken, echter komen hierdoor ook ruimtes voor VVS. De aanvoerder van VVS komt naar binnen met de bal aan zijn voet op de rand van de 16. Een matig schot komt met geluk bij een teamgenoot. Hij staat oog in oog met Punter, die lang blijft staan en het daardoor moeilijk maakt voor de spits van VVS. Punter kan de bal keren, waardoor het gelijkspel op het bord blijft staan. Westfriezen blijft de aanval zoeken en krijgt de bal met een goede pass bij Mak. Snackley neemt de bal op de schoen en schiet hard binnen en voor het eerst in de wedstrijd komt Westfriezen op voorsprong, 3-4.

Vanaf dit moment komt er meer rust is het spel van de ploeg uit Zwaag. Beerepoot wordt een linie terug gehaald en ook Gieltjes gaat lager spelen waardoor er vaak 5 verdedigers staan. Als de Tank aangespeeld wordt in de 16 van de tegenstander en weg probeert te draaien, kan hij alleen nog onreglementair afgestopt worden, penalty. Gieltjes faalt niet en schiet hard binnen, 3-5. In de laatste fase is het VVS dat nog terugkomt door een corner binnen te knikken. Ook eindigen beide teams het duel niet met 11 man. VVS krijgt een rode kaart gepresenteerd voor het duwen van een speler en Westfriezen voor praten.

Al met al was het publiek de grote winnaar, zeker van een levendige tweede helft. Westfriezen heeft laten zien te kunnen vechten als team, ook als het even een keer niet lukt. Volgende week de thuiswedstrijd tegen Kleine Sluis. Tot volgende week op Sportpark ’t Krijt.

Opstelling: Punter, de Graaff (46. Haarms), van Diepen, Rood, Valk (46. Broers), Weevers, Overtoom (46. Deun), Gieltjes, Beerepoot, Apreda, Mak.